Mendengar untuk Hidup

Bunyi Antropogenik

Istilah “antropogenik” sering digunakan oleh para saintis untuk merujuk kepada perubahan persekitaran yang disebabkan atau dipengaruhi oleh orang, baik secara langsung atau tidak langsung. Bunyi antropogenik pada dasarnya bermaksud bunyi yang dihasilkan oleh aktiviti manusia yang biasanya berkait dengan urbanisasi, pembangunan ekonomi, atau rangkaian pengangkutan dan lain-lain. Bunyi antropogenik kini telah menembusi tempat yang paling tenang di Bumi (Buxton, 2017). Menurut kajian saintifik di AS, lebih daripada 60% tanah yang dilindungi AS mengalami tahap kebisingan yang menggandakan kebisingan latar belakang tanpa mengira jarak dari kawasan metropolitan utama.

“Mendengar” untuk hidup

Hal ini menimbulkan kebimbangan di mana kebisingan antropogenik boleh mempengaruhi persekitaran hidup haiwan. Salah satu kesan besar yang disebabkan oleh kebisingan terhadap hidupan liar adalah bahawa bunyi antropogenik dapat menyembunyikan isyarat akustik yang digunakan oleh haiwan, maka mempengaruhi komunikasi antara dan intraspesifik di antara mereka. Untuk mengatasinya, beberapa haiwan harus mengubah tingkah laku vokalnya untuk menutupi kesan penyamaran isyarat dari persekitaran yang bising. Haiwan boleh melakukan ini dengan mengubah amplitud dan frekuensi pengeluaran vokalnya, atau dengan mengubah struktur temporalnya (Berger-Tal, Wong, Candolin, & Barber, 2019).

Pelbagai aspek kebisingan di lanskap semula jadi telah mempengaruhi aktiviti vertebrata seperti kawin, pergerakan, dinamika pemangsa, dan fisiologi (Graeme Shannon, 2015). Walau bagaimanapun, kebanyakan penyelidikan terutamanya memfokus pada kesan gelombang tekanan pada vertebrata, meninggalkan kesan bunyi antropogenik pada invertebrata tanpa kajian, oleh itu pemahaman yang lebih sedikit mengenai modaliti akustik yang diandalkan oleh invertebrata.

Tetapi itu hanya berlaku pada tahun 2016, di mana hanya 4% kajian mengenai kesan bunyi antropogenik pada haiwan mengenai invertebrata, walaupun invertebrata menempati 97% spesies di Bumi (Graeme Shannon, 2015).

Pada tahun 1881, Charles Darwin menerbitkan sebuah buku berjudul “Pembentukan Cetakan Sayuran Melalui Aksi Cacing”. Penerbitannya menjadi salah satu pengiktirafan awal mengenai dunia akustik invertebrata yang tidak dapat didengar. Dalam kata-katanya, dia melaporkan bahawa, “… jika tanah dipukul atau dibuat gemetar, cacing percaya bahawa mereka dikejar oleh tahi lalat dan meninggalkan liang mereka” (Darwin, 1881). Ini kemudian menjadi salah satu teknik popular untuk mengumpulkan cacing tanah, yang disebut “Worm menawan”. Seperti invertebrata lain, cacing tanah bergantung pada getaran yang ditanggung oleh substrat untuk mengelakkan serangan dari pemangsa.

Sebagai mangsa, invertebrata perlu menggunakan suara untuk mengenal pasti, mengelakkan dan mencegah pemangsa dan bahaya. Sebaliknya, sebagai pemangsa, invertebrata juga memerlukan suara untuk membezakan, melokalisasi dan memikat mangsanya. Komunikasi juga penting bagi invertebrata untuk menghantar maklumat mengenai status pembiakan, kualiti dan lokasi di antara spesies. Mereka sangat bergantung pada suara untuk menarik dan mencari pasangan. Bukan hanya itu, invertebrata sangat bergantung pada suara kerana kemampuannya untuk membawa maklumat persekitaran umum. Ini kerana proses persekitaran seperti angin, hujan, api, air (sungai, sungai dll) semuanya menghasilkan bunyi yang berbeza dengan sifat akustiknya yang khusus dikenali oleh invertebrata.

Hubungan antara bunyi antropogenik dan invertebrata

Sejak dekad pertama abad kedua puluh satu ketika idea bunyi antropogenik berlaku, para saintis memulakan tindakan mereka: mewujudkan program pemantauan akustik, membuat perpustakaan suara, mendokumentasikan akustik ekosistem. Sebagai contoh, terdapat percubaan pada tahun 2015 di Taman Nasional Grand Teton, WY, untuk memberi kesedaran tentang pencemaran bunyi. Percubaan ini telah dipasang meter kebisingan di sepanjang pinggir jalan Taman, menembusi keheningan dalaman setiap kenderaan dengan visualisasi (hijau-kuning-merah) pemandu gelombang tekanan udara yang diperkenalkan ke dalam ekosistem.

Bunyi antropogenik, atau bunyi dari aktiviti manusia didominasi oleh frekuensi kurang dari 2000 Hz. Julat ini sesuai dengan kepekaan frekuensi sebahagian besar invertebrata darat dan laut. Ketika suara memancar dari sumbernya, suara itu mungkin berhadapan dengan pelbagai invertebrata sehingga mengganggu persekitaran akustiknya sehingga menyebabkan gangguan (Raboin, 2021).

Oleh itu, ia sangat penting untuk memahami bahawa pencemaran bunyi bukan sahaja mempengaruhi manusia, tetapi bunyi antropogenik yang kita hasilkan sebagai manusia, juga akan memberi kesan buruk kepada hidupan liar.

Rujukan

Berger-Tal, O., Wong, B. B., Candolin, U., & Barber, J. (2019). What evidence exists on the effects of anthropogenic noise on acoustic communication in animals? A systematic map protocol. Environmental Evidence 8. doi:https://doi.org/10.1186/s13750-019-0165-3

Buxton, R. M. (2017). Noise pollution is pervasive in U.S. protected areas. Science 356, 531-533. doi:https://doi.org/10.1177/1757913914566549

Darwin, C. (1881). The Formation of Vegetable Mould Through the Action of Worms with Observations on Their Habits. London, UK: John Murray.

Graeme Shannon, M. F. (2015). A synthesis of two decades of research documenting the effects of noise on wildlife. Biological Reviews 91(4). doi:https://doi.org/10.1111/brv.12207

Raboin, M. (2021). Inaudible Noise Pollution of the Invertebrate World. Acoustics Today, 17(2), 32-39. doi:https://doi.org/10.1121/AT.2021.17.2.32

 

Ditulis oleh Seow Khei Yinn

Disiarkan pada 2 Julai 2021

Leave a Comment

Verified by MonsterInsights