Perkakasan Pengukuran m+p VibMobile

Front-end Berbilang Saluran Mobil

m+p VibMobile direkayasa untuk keperluan pengukuran kebisingan dan getaran berbilang saluran mobil dan analisis signal dinamik serta tuntutan pemerolehan data dan aplikasi pemantauan. Depannya sangat sesuai untuk penggunaan mudah alih di lapangan atau dipasang di kenderaan dan untuk digunakan di makmal termasuk pilihan bekalan elektrik dan bateri AC dan DC pelbagai jarak. m+p VibMobile memenuhi kriteria ketahanan dan ketumpatan saluran yang diperlukan untuk ujian dan produktiviti pengukuran yang optimum.

Banyak pilihan papan I/O analog untuk pemerolehan data berkelajuan tinggi, pensampelan serentak, penyesuaian signal untuk input voltan, bekalan sensor IEPE dan pengukuran jambatan bersama pemprosesan real-time yang dikuasakan oleh DSP menjadikannya sangat sesuai untuk semua jenis pengukuran dan analisis signal tugas.

Kegunaan di kawasan lapangan, dalam kenderaan, atau di makmal

VibMobile m+p baru dengan faktor bentuknya yang padat, reka bentuk yang mantap, CPU dan media penyimpanan tertanam dan kuasa bateri pilihan dibuat untuk operasi mudah alih atau mandiri. Kipas kawalan suhu yang senyap menjadikannya sangat sesuai untuk pengukuran akustik. Dengan pilihan yang luas dari papan input dan output analog dan modul pengkondisian signal yang sesuai, ia dapat digunakan dalam semua jenis bidang pengukuran dinamik dan kuasi-statik: bunyi dan getaran, analisis modal, analisis tekanan dan tekanan eksperimen, ujian enjin, ujian fungsional, pemantauan proses dan lain-lain.

Pemerolehan yang Boleh dipercayai di Persekitaran yang Payah

Keadaan di mana anda perlu melakukan pengukuran kadang-kadangnya sukar. Perumahan keluli yang kuat memenuhi syarat m+p VibMobile untuk beroperasi dalam keadaan persekitaran yang susah dan untuk suhu tinggi. Panel sisi poliuretana ringan memberikan perlindungan tambahan jika anda membawa peranti anda.Untuk pendedahan kejutan dan getaran yang sangat tinggi, misalnya semasa ujian berjalan di kenderaan, kami menawarkan pelekap kejutan di dalam kotak keluli yang kuat yang mempunyai penutup depan dan belakang yang wap.

Operasi berfleksibel

VibMobile m+p dapat dikendalikan sebagai front-end melalui Ethernet dan komputer riba atau PC jarak jauh. Sebagai alternatif, semua program aplikasi berjalan pada CPU tertanam: Dalam kes ini, monitor, papan kekunci dan tetikus atau paparan digital beresolusi tinggi dapat disambungkan secara langsung ke CPU.

Rangkaian Pelbagai Sistem

Untuk pengembangan saluran dan pengukuran yang diedarkan, pelbagai m+p front-end VibMobile dapat digabungkan untuk bertindak sebagai satu sistem. Konfigurasi daisy-chained master-slave meningkatkan kemungkinan untuk meletakkan front-end dekat dengan titik pengukuran, sehingga pengurangan kabel transduser dan kualiti pengukuran yang jauh lebih tinggi.

 

Papan I/O Analog dan Digital dan Penyesuaian Signal

Untuk aplikasi pengujian dan pengukuran NVH, kami menawarkan dua penukar sigma-delta A/D, 102.4 atau 204.8 kHz kadar persampelan, masing-masing dengan 8 saluran, arsitektur input dan keuntungan yang dapat dikonfigurasi serta beberapa pilihan jam dan pencetus. Julat voltan input yang dapat ditukar memberikan kepekaan yang ditingkatkan untuk signal getaran bertahap rendah, pengukuran mikrofon dan sumber voltan yang lebih tinggi seperti sensor tacho.

Modul jambatan 102.4 kSa/s per saluran sesuai untuk pengukuran regangan dinamik, analisis tekanan eksperimen dan ujian keletihan struktur mekanikal. Ia membolehkan penyambungan lapan pengukur regangan dalam konfigurasi jambatan penuh, separuh, atau seperempat.

Penukar 24-bit D/A menyediakan empat output analog untuk ujian getaran atau aplikasi analisis modal yang memerlukan isyarat pemacu untuk pengocok.

 

Papan Bersiri CompactPCI®

m+p VibMobile merangkumi banyak tugas pemerolehan data dan ujian dinamik harian anda. Untuk keperluan khas, m+p VibMobile mempunyai empat slot bas CompactPCI® bersiri standard industri untuk papan pihak ketiga yang boleh dipilih secara bebas seperti perekam sementara berkelajuan tinggi pensampelan mega, penerima GPS, antara muka bersiri RS-232 atau RS-485, Antaramuka protokol masa Fieldbus, CANbus, IRIG atau ARINC dan juga modul cakera tetap atau boleh tanggal dengan ruang penyimpanan terabyte.

 

Front-end Berbilang Saluran Mobil m+p VibMobile

 • Mudah alih, untuk kegunaan ladang dan makmal
 • Aplikasi kiraan berbilang saluran (hingga 64 input analog atau saluran sumber per kerangka utama)
 • Pilihan bateri, perumahan kasar, operasi senyap
 • 2 sumber saluran, 2 saluran tacho, 4/4 saluran digital I/O dalam sistem asas
 • CPU terbenam i7, 2,4 GHz, 8 GB RAM, 2 x GBit Ethernet, hingga 2 cakera SSD onboard, Windows 7 tertanam, monitor, tetikus, port papan kekunci
 • Modul pengukuran jambatan 8-saluran
 • Dapat digunakan sebagai sistem mandiri (perangkat lunak aplikasi yang dipasang pada SSD CPU tertanam) atau sebagai front-end melalui Ethernet dengan PC jarak jauh
 • Pelbagai sokongan kerangka utama, penyegerakan pensampelan melalui port Jam I/O (jarak antara 2 kerangka utama kira-kira 100 m) atau permulaan pengukuran melalui protokol masa ketepatan IEEE 1588 atau melalui signal GPS PPS
 • Kerangka utama 12 slot untuk papan I/O proprietari hingga 8 m+p dan sehingga 4 papan bersiri CompactPCI® standard industri membuka pilihan I/O analog dan digital, antara muka komunikasi dan peranti storan yang hampir tidak terhad
 • Kotak ZARGES untuk pendedahan kejutan dan getaran yang sangat tinggi, sesak wap
 • Kotak pengangkutan Explorer untuk kerangka utama dan komputer riba m+p VibMobile

m+p VibMobile menampung papan bersiri CompactPCI® 4HP/3U. Empat slot papan bersiri CompactPCI® dapat dilengkapkan secara bebas oleh pengguna. Ini membolehkan penyelesaian khusus sesuai dengan keperluan khas dengan tepat. Dengan banyak papan pihak ke-3 tersedia m+p VibMobile menyokong CANbus, penerima GPS, antara muka protokol masa IRIG atau ARINC, antara muka bersiri RS-232 dan RS-485, modul cakera tetap atau boleh dilepas dengan kapasiti penyimpanan terabyte. Untuk rakaman sementara berkelajuan tinggi sehingga tiga modul XMC penukar 12-saluran A/D dipasang ke slot Serial CompactPCI®. Mereka menyediakan hingga 10 kadar sampel MSa/s per saluran dan 1.8M gerbang FPGA dan diselaraskan oleh modul penjanaan jam sampel XMC.

 • Ujian bunyi dan getaran berbilang saluran
 • Pengukuran dinamik
 • Pengukuran regangan
 • Ujian struktur, analisis modal, ujian impak
 • Pemerolehan data dan pemantauan keadaan
 • Prestasi dan ujian berfungsi
 • Pengukuran ultrasonik
 • Ujian kemalangan automotif
 • Analisis peristiwa frekuensi tinggi (misalnya kejutan letupan)