Pemantauan Getaran
VIBRA-SERIES

Profound melancarkan seri VIBRA4-, pemantau getaran yang paling pintar di seluruh dunia

Gabungkan sensor 3D yang sensitif dan unit kedat-air padat (compact watertight unit), termasuk pemprosesan berprestasi tinggi. Keputusannya yang tidak dapat ditandingkan dalam bidang pemantauan getaran akan dihasilkan. 

Panduan cerucuk, pembinaan, jalanraya atau jalan kereta api, kerja perobohan dan letupan mampu menjadikan gangguan getaran serta kerosakan kepada bangunan dan peralatan sensitif. Getaran ini diukur dengan segera, disimpan, dan dipapar dengan sistem Profound VIBRA-series.

Sistem watertight robust housing IP65 sangat ringan dan mudah alih. Dengan adanya modem 4G yang bersepadu, termasuk pilihan fall-back dalam talian serta visualisasi data tidak pernah menjadi senang sebegitu.

Profound VIBRA-series merangkumi VIBRA dan VIBRA+. Sistem ini merujuk kepada standard-standard nasional dan antarabangsa, bergantung kepada versi VIBRA yang dipilih, seperti DIN 4150 dan DIN 45669. Getaran boleh diukur secara tepat dengan adanya garis panduan tersebut, serta dapat menentukan frekuensi dominan mengikuti kaedah FFT yang maju.

Model terbaik, iaitu VIBRA+, dilengkapi dengan PC Trace Recorder, penggera yang bergantung pada frekuensi dan kategori bangunan mengikut kod, serta penentuan penggera halaju, pecutan, dan anjakan. Dengan adanya VIBRA+ anda boleh melihat nilai ukuran untuk getaran bangunan-bangunan  dan kesan getaran kepada manusia pada paparannya sekali gus. VIBRA+ juga menentukan serta memaparkan nilai KB segera. Perbezaan ciri-ciri telah dirumus dalam bahagian “features overview” lembaran kami.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami di sini 

Senarai Kelebihan Utama:

 • Pemantauan getaran secara berterusan dalam talian mengikuti standard-standard seperti DIN 4150-2 dan -3, BS 5228-2, BS 7385-2, SBR A dan B, SS 460 48 61, standard letupan SS 460 48 66 dan AS 2187.2 serta mengikuti DIN 45669-1:2010.
 • Paparan langsung untuk nilai puncak ukuran dalam X, Y, Z di lokasi projek
 • Tafsiran segera dan pengesahan kekuatan getaran terhadap kod peraturan.
 • Boleh memuat-turun/muat-naikkan data tanpa gangguan ukuran
 • Ukuran getaran tanpa pengawasan selama 28 hari kerana adanya design berteknologi tinggi dan rendah penggunaan kuasa , bergabung dengan perisian pintar. Sistem juga boleh disambung kepada sesalur.
 • Pilihan: julat dipanjangkan sehingga 315 Hz
 • Pemindahan data automatik tanpa wayar dengan modem bersepadu
 • Penggunaan fleksibel: penggera SMS terus, e-mail, atau FTP
 • Muat-naik data segera ke mana-mana pelayan (server) FTP atau vibramonitoring.com
 • Ring memory termasuk ring buffer dalam mod pelayan
 • Komunikasi direct SMS alarm
 • Smart Alarm – penggera halaju mengikui frequensi
 • Pilihan ‘Search Networks’ dalam sistem VIBRA: Cari penyedia yang mempunyai sambungan GPRS yang terbaik di lokasi projek
 • Komputer-komputer yang padat dan mantap serta mudah dioperasi
 • Continuous PC Trace Recorder: isyarat ukuran penuh
 • Persembahan grafik keputusan pemantauan yang profesional dan laju.

Ciri-ciri yang wujud tergantung pada pilihan model VIBRA

Pelarasan segera untuk sistem ini mudah sahaja: pasangkan sensor 3-dimensi pada struktur yang dipantau, bukakan sistem lalu mulakan pemantauan. Ketika ukuran sedang dijalankan, VIBRA memaparkan nilai getaran semasa untuk 3 arah, termasuk frekuensi, maksima, selain tarikh, masa, baki kapasiti bateri, serta memori yang tinggal. 

VIBRA boleh dibiarkan tanpa pengawasan untuk dioperasi secara berterusan selama beberapa minggu. 

Sistem ini amat mantap, ringan, mudah alih dan beroperasi dengan bateri. Pada masa yang sama, sistem ini sedia dengan pendaftaran automatik dan berterusan bagi nilai puncak getaran selama sebulan.

Pemantauan dan analisis segera
VIBRAboleh disediakan untuk pemindahan data automatik tanpa wire dengan menggunakan modem 4G bersepadu, termasuk beberapa pilihan fallback ke PC. Data juga boleh dimuat-naik secara berterusan ke mana-mana pelayan FTP untuk pemantauan segera dalam talian. Sebagai alternatif, Profound juga menawarkan servis pemantuan dalam talian dengan turnkey di www.vibramonitoring.eu.

VIBRA juga boleh disambung ke PC secara USB untuk pengambilan data, walaupun semasa ukuran. Dengan perisian PC yang dibekalkan bersama sistem tersebut, data boleh dipersembah selalu dalam bentuk graf untuk laporan terperinci. Anda juga boleh eksport data kepada fail CSV. Dengan perisian PC Remote Control, anda mampu log masuk ke sistem VIBRA dari jauh. 

Anda bersama rakan sekerja telah mengguna sistem pemantauan getaran VIBRA-series untuk masa yang lama, tetapi peraturan dan garis panduan telah disesuaikan dan sentiasa dinaik-tarafkan. Kami telah mencipta kursus permulaan “Vibration Monitoring & Analysis in accordance with vibration monitoring codes”, terutamanya bagi pengguna VIBRA atau VIBRA+.

Baca lagi di sini.

Jemput memuat turunkan risalah VIBRA.