NOISEQC

NoiseQC – Go / No Go

Kawalan kualiti NoiseQC End of Line, sistem Go / No Go tertarik kepada bunyi dan getaran

Kawalan Kualiti End-of-Line Go / No Go: NoiseQC menguji produk-produk yang mengeluarkan bunyi (eng of Line)

NoiseQC merupakan sistem yang membenarkan kerja kawalan kualiti bagi produk-produk pengeluaran bunyi anda secara tepat dan cekap. Dengan adanya NoiseQC yang senang diguna, ia mampu membantu dalam penentuan kualiti produk berdasarka suara atau getaran yang dihasilkan oleh produk tersebut.

Terdapat sekurang-kurangnya dua idea di sebalik NoiseQC.

Pertamanya, bisingan dan getaran boleh digunakan sebagai penunjuk bagi kecacatan produk serta kesalahan mekanikal. Terdapat beberapa isu yang dilaporkan oleh para pelanggan mengenai kemungkinan adanya kesalahan kerana mereka terdengar suara yang luar biasa dari produk yang dibeli. Ramai pengilang tersedar tentang isu tersebut, justeru mereka merangkumi elemen kebisingan dalam proses kawalan kualiti. 

Kedua, kebanyakan pengilang produk-produk pengeluaran bunyi telah mempertimbang kebisingan sebagai antara aset jualan mereka. Dengan meningkatkan kualiti bunyi produk mereka, pengeluar ingin pengguna mempunyai persepsi yang menyenangkan terhadap kebisingan produk mereka. Untuk memastikan produk yang dijual ke pasaran memuaskan ini, pengeluar memerlukan kaedah untuk mengujinya.

Dengan melaksanakan NoiseQC, anda dapat mengatasi kedua-dua masalah ini. Biarlah NoiseQC menganalisis suara atau getaran produk anda, dan tentukan sama ada baik atau tidak.

Meningkatkan jaminan kualiti dengan Ujian Kebisingan End of Line

Pengiktirafan produk yang rosak oleh Go / No Go untuk ujian End of Line dari bunyi getaran

Ketahui Lebih Lanjut mengenai ujian Akhir Garis NoiseQC

Mesra Kepada Para Pengguna

FAQ

Boleh, NoiseQC dapat dikonfigurasi untuk mengukur kebisingan / getaran unit dengan 2 enjin, sama ada berjalan serentak atau akibatnya.

Spektrum rujukan ‘golden egg’ akan dilengkapi untuk setiap tetapan dan mampu dibandingkan.

NoiseQC mempunyai kemungkinan untuk membuat beberapa senario untuk diuji. Oleh itu, anda boleh menjalankan ujian NoiseQC pada 1 mesin dengan contohnya 5 RPM. Setiap tetapan untuk mesin mempunyai spektrum ‘golden egg’ sendiri dan akan diukur dan dibandingkan.

Pengujian boleh dimulakan secara manual atau dengan signal PLC secara langsung dari pembuatan.

Bergantung pada keadaan setempat, ia adalah lebih baik untuk menggunakan pengukuran kebisingan atau getaran untuk mencari produk yang bermasalah dari barisan pengeluaran anda.

Pengukuran suara bagus jika bunyi latar di sekitar tempat anda melakukan pengukuran suara rendah berbanding dengan tahap suara yang akan anda ukur dari produk anda.

Sekiranya bunyi latar terlalu tinggi, ia akan mempengaruhi tahap bunyi yang diukur dan anda akan mendapat peringatan ‘No Go’ yang salah yang akan memperlahankan prosesnya.

Untuk situasi dengan tahap kebisingan latar belakang yang relatif tinggi, pengukuran getaran disyorkan, mereka mengukur getaran produk dengan pecutan dan membandingkannya dengan spektrum rujukan.

Ia adalah meter pemecut getaran 1 saluran.

Sekiranya produk anda mempunyai bahagian yang bergerak / berputar, ia sangat mudah untuk diperiksa dengan pengukuran kebisingan atau getaran.

Anda boleh mengukur bunyi ‘cap jari’ atau getaran ‘cap jari’ setiap produk dan membandingkannya dengan cap jari ‘contoh emas’. Hanya memerlukan beberapa saat untuk menentukan ciri kebisingan / getaran produk dan membandingkannya dengan produk yang bagus, oleh itu anda akan mendapat GO atau NoGo secara langsung.

Perisian pengujian kualiti akhir NoiseQC mempunyai pilihan untuk melakukan hingga 6 ujian yang berbeda pada setiap produk (mis. Rpm atau beban), sama ada yang dipicu secara manual atau oleh PLC.

KemasKini NoiseQC

  • Input jadual manual
  • Pembentangan hasil terperinci
  • Butang tetingkap pengukuran automatik
  • Pembetulan “bugs”
  • User interface baharu
  • Komunikasi PLC (atau pengawal luaran lain)
  • Status ujian berganda (seperti RPM berbeza)

Pengurus NoiseQC 

Contoh NoGo

Contoh OK (Go)

Tetingkap Setting NoiseQC

Tetingkap Suntingan Had

Jadual Keputusan QC 

Perkakasan

Trigger Button: Butang Pencetus
Signal Analyzer: Penganalisis Signal