Kecerdasan Pertuturan

Istilah pemahaman ini juga dapat didefinisikan sebagai “kejelasan ucapan”, yang merujuk kepada perkadaran output penutur yang dapat difahami dengan jelas oleh pendengar.

Dalam perspektif akustik, sangat mustahak bahawa kecerdasan pertuturan cukup tinggi di bangunan (kawasan awam) seperti lapangan terbang, stesen kereta api, hospital dan lain-lain. Ini kerana dengan pengertian pertuturan yang tinggi, pengumuman darurat dapat didengar dengan jelas dan lebih mudah difahami. Untuk mengenal pasti satu kawasan, lebih baik melakukan pengukuran Speech Transmission Index (STI).

Indeks Penghantaran Pertuturan (STI)

Sistem STI untuk Alamat Awam (PA), kadang-kadang juga dikenal sebagai STIPA, adalah kaedah tepat dan tinggi untuk mengukur STI suatu kawasan. Ia mengambil kira kualiti pembesar suara, gangguan isyarat, akustik bilik, dan banyak lagi aspek. STI memberikan nilai berangka untuk menyajikan kualiti transmisi pertuturan, yang biasanya dapat menilai antara 0 dan 1. STI dari 1 bermaksud kefahaman sempurna (yang hanya berlaku dalam kes yang ideal, yang bermaksud hampir mustahil). Oleh itu, semakin rendah nilai STI, semakin rendah pemahaman dan kualiti pertuturan.

Pengukuran kefahaman pertuturan boleh dilakukan dengan memainkan isyarat ujian yang diketahui (mis., Isyarat STIPA) melalui sistem PA di kawasan ujian. Selalu disarankan untuk menggunakan sumber isyarat yang dikalibrasi (mis., BTB65 Talkbox) untuk memastikan ketepatan hasilnya. Setelah isyarat mula dimainkan, meter pengukuran STI (mis., SM50) dapat digunakan untuk menganalisis isyarat dari berbagai lokasi. Peranti akan memaparkan bacaan berangka STI dalam 18-25 saat, bergantung pada jenis ujian STIPA yang dijalankan.

Siapa yang memulakan STI?

Pada tahun 1971, Tammo Houtgast dan Herman Steeneken mencipta Indeks Penghantaran Pertuturan di Belanda, dan sejak itu berkembang. STI paling berguna untuk akustik bilik dengan persekitaran yang besar, misalnya gereja, auditorium atau bilik persidangan besar. Ia berfungsi juga di lingkungan yang lebih kecil. STI juga dapat digunakan untuk menunjukkan kemampuan berbicara melalui saluran telekomunikasi, seperti transmisi radio atau saluran telefon.

Pengukuran STI dengan Bedrock

Sejujurnya, mengukur STI tidak selalu praktikal walaupun sudah lama berlaku. Mengambil pengukuran STI penuh biasanya mengambil masa kira-kira 15 minit, tetapi tidak lagi!

Bedrock dengan bangga telah mengumumkan bahawa mereka telah menemui kaedah untuk mengambil bacaan STI Penuh dengan menggunakan kaedah langsung, yang hanya memerlukan sekitar 65 saat. Walaupun terdapat kaedah lain yang tepat untuk mengukur STI dengan cepat (iaitu, STIPA), pengukuran STI Penuh masih merupakan ukuran mutlak yang paling komprehensif. Dengan 14 modulasi per pita oktaf, sampel lebih banyak daripada STIPA (2 modulasi sahaja) dalam domain modulasi. Bacaan ini yang memakan masa lebih dari satu minit boleh dilakukan pada mana-mana peranti Bedrock SM50 atau SM90.

Hubungi kami untuk mengetahui lebih lanjut: info@avcm.my / khei@avcm.my

Ditulis oleh Seow Khei Yinn

Disiarkan pada 16 Jun 2021

Leave a Comment

Verified by MonsterInsights