Akustik di Hospital

Hospital-hospital selalunya diberi persepsi kepada masyarakat sebagai tempat yang senyap. Sejak kecil lagi, kita diajar untuk tidak membuat bising di hospital. Namun, izinkan saya bertanyakan soalan ini kepada anda: Betulkah hospital tempat yang selalunya amat sunyi?

Kami akan kembali ke topik ini sebentar lagi.

Sejak bermulanya wabak COVID-19, hospital-hospital telah banyak digunakan untuk menguji dan merawat pesakit. Anda akan sering mendengar tentang keadaan hospital yang penuh sesak, dan kekurangan kemudahan perubatan di hospital untuk menampung para pesakit. Ini juga bermaksud bahawa hospital sekarang sangat sesak jika dibandingkan masa dahulu, maka menyebabkan kebisingan yang tidak dapat dielakkan.

Sebelum berlakunya wabak COVID-19, hospital sudah dikenali sebagai tempat yang mampu menjadikan kegelisahan, serta memberi pesakit beberapa perasaan yang merosakkan saraf ketika memasuki bangunan hospital. Selain merasa gugup dengan rawatan yang mungkin mereka jalani, sebab utama yang membawa kepada persekitaran itu adalah kerana reka bentuk akustik hospital. Biasanya, dinding-dinding hospital mempunyai permukaan yang keras untuk memantulkan suara dengan tujuan menggunakan bahan yang mudah dibersihkan dan boleh dibasmi kuman dengan kerap. Pada masa yang sama, bunyi yang sering didengar di hospital termasuk suara-suara orang berjalan, bercakap, deringan telefon, bunyi mesin dan instrumen, suara dari kakitangan perubatan bergegas melewati jalan setapak, panggilan kecemasan, dan lain-lain. Bayangkanlah keadaan apaiblia semua bunyi ini berlaku hampir pada masa yang sama, dengan keadaan pantulan suara yang sangat tinggi. Tidak selesa, betul?

Had kebisingan di hospital

Di Malaysia, tahap bunyi yang dibenarkan (LAeq) di bangunan yang sensitive terhadap bunyi seperti hospital ialah 60 dBA pada siang hari, dan 55 dBA pada waktu malam (Alam Sekitar, 2019).

Berikut juga merupakan beberapa panduan dan piawaian yang ditetapkan olh negara-negara di Eropah (Piawaian akustik di hospital – gambaran keseluruhan dan pemikiran, 2020):

 • Sweden: Waktu gema ≤ 0.5 saat
 • Norway: Waktu gema ≤ 0,4 (Kelas A), 0,5 (Kelas B), 0,6 (Kelas C), 0,8 (Kelas D) saat
 • Finland: Waktu gema ≤ 0.8 saat; Indeks Penghantaran Pertuturan ≥ 0.6
 • Denmark (Garis panduan reka bentuk, tidak wajib): Waktu gema ≤ 0.6 saat
 • Perancis: Waktu gema ≤ 0.8 saat
 • Poland: Masa gema ≤ 0.8 saat
 • Sepanyol: Kawasan penyerapan yang berkaitan dengan jumlah bilik ≥ 0,2
 • Jerman: Kawasan penyerapan yang berkaitan dengan jumlah bilik ≥ 0,25
 • United Kingdom: Kawasan penyerapan yang berkaitan dengan luas lantai ≥ 0,8

Daripada maklumat di atas, jelas bahawa negara yang berbeza mempunyai peraturan mereka sendiri untuk dipatuhi. Sebahagian daripada mereka memberi tumpuan pada waktu berkumandang; manakala yang lain menumpu kepada kawasan penyerapan dalam unit m2 yang berkaitan dengan isipadu bilik atau luas lantai. Sudah tentu, standard dan peraturan mengenai standard akustik ini memberi kesan positif kepada kemudahan penjagaan kesihatan, tetapi masih penting untuk memikirkan kaedah yang lebih baik untuk meningkatkan akustik di hospital.

Manfaat kawalan kebisingan di hospital

Kajian menunjukkan bahawa terdapat banyak faedah yang boleh dicapai dengan mengawal kebisingan di dalam rumah sakit hingga ke tahap yang betul, terutamanya bagi keuntungan pesakit (Acoustique, 2021). Sebagai contoh:

 • Kerahsiaan dan keselesaan yang lebih tinggi
 • Kurangkan keletihan dan tekanan ahli-ahli kakitangan
 • Harga memuaskan pelanggan / kakitangan
 • Masa pemulihan pesakit bertambah baik
 • Kadar kesalahan lebih rendah bagi proses perubatan / komunikasi

Akustik Hospital

Satu kajian telah dijalankan di kawasan penungguan dalam dua buah hospital di Kuala Lumpur, Malaysia untuk menjelaskan keadaan akustik sebenar masing-masing (Din, 2013). Melalui kerja pengukuran, tahap kebisingan bagi kedua-dua hospital didapati sangat dipengaruhi oleh kebisingan yang datang dari aktiviti umum di kawasan penungguan, malah menyebabkan tahap kebisingan kedua-dua kawasan penungguan tersebut melebihi tahap kebisingan yang disyorkan. Kerja tinjauan juga dilakukan dalam penelitian yang sama untuk mengetahui persepsi responden mengenai gangguan kebisingan selama masa menunggu mereka di tempat menunggu, di mana hasil tinjauan juga menyokong hasil pengukuran.

Di UK, Tinjauan Pesakit Dalam NHS mendapati bahawa 40% pesakit di hospital terganggu oleh kebisingan pada waktu malam, dengan tahap kebisingan yang lebih daripada 100 dB diukur di unit rawatan intensif (ICU). Pada tahap kebisingan seperti itu, hampir mustahil bagi pesakit untuk tidur nyenyak, dan lebih buruk lagi, 100 dB sudah mencapai tahap di mana kerosakan pendengaran mula terjadi. Kebisingan yang berlebihan juga boleh menyebabkan gangguan dan keletihan kepada pesakit kerana mempengaruhi kualiti tidur dan kualiti penjagaan yang diterima.

Persekitaran yang kuat dan bising di hospital bukan sahaja mampu menyebabkan pesakit rentan terhadap tekanan dan kegelisahan, tetapi juga akan mempengaruhi komunikasi antara doktor dan jururawat dan pesakit. Oleh itu, sangat mustahak bahawa kelebihan kesihatan dan kesejahteraan rawatan dan reka bentuk akustik yang berkesan harus dijadikan fokus utama bagi sebarang projek hospital baru yang akan datang, sama ada yang baru dibina atau dalam pembaikan (Irwin, 2021).

Rawatan akustik di hospital

Seperti yang disenaraikan dalam garis panduan dan piawaian di atas, terdapat beberapa aspek yang dapat dilihat untuk memperbaiki persekitaran akustik di hospital. Sebilangan besarnya berkaitan dengan sisi pembinaan, seperti tingkap, pintu, penebat bunyi, penyerapan bunyi, kalis bunyi dan faktor bunyi luaran yang lain.

Oleh kerana kita telah mengetahui bahawa hospital mempunyai persekitaran yang sangat bergema karena permukaan yang keras sedang dibangun, marilah kita fokus pada penyerapan suara.

Biasanya, penyerapan bunyi adalah penyelesaian utama yang boleh dipertimbangkan untuk merawat bilik yang sangat berkumandang. Panel akustik yang menyerap bunyi adalah rawatan yang paling kerap digunakan untuk dipasang di dinding atau siling. Ini sangat sesuai untuk tempat-tempat seperti ruang menunggu atau kawasan di mana pembersihan mendalam tidak terlalu diutamakan kerana kaedah penyerapan bunyi merupakan penyelesaian yang sangat berkesan yang dapat meningkatkan prestasi akustik ruang secara drastik. Bukan itu sahaja, cara ini juga dapat meningkatkan kejelasan pertuturan yang mampu menjamin kejelasan ketika membuat pengumuman, perbualan antara individu yang baik.

Cara lain untuk mengatasi kebisingan di hospital adalah melalui penyamaran suara, yang juga bermaksud menambahkan suara ke dalam ruang, sebalik daripada membuangnya. Penyamaran suara adalah bunyi ambien yang diselaraskan secara khusus yang dirancang untuk mengurangkan kekuatan suara yang dirasakan dalam lingkungan yang sama. Kaedah ini telah popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini terutamanya dalam lingkungan penjagaan kesihatan. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa pesakit dapat memperoleh kualiti tidur yang lebih baik ketika mereka berada di bilik dengan sistem penyamaran suara yang dipasang secara betul, kerana ia akan menutupi gangguan seperti bunyi instrumen atau nada panggilan.

Secara ringkasnya, akustik hospital harus diberikan lebih perhatian. Untuk jangka masa yang panjang, ia pasti akan membantu meningkatkan kepuasan keseluruhan pihak berkepentingan yang berkaitan dengan hospital, maka memberi pengalaman yang lebih baik kepada para pesakit ketika berada di dalam hospital.

Ditulis oleh Seow Khei Yinn

Disiarkan pada 7 September 2021

Leave a Comment

Your email address will not be published.