Bunyi yang memudaratkan

Seperti selalu. Jika kita ambil sesuatu pada kadar bersesuaian, kitab oleh menikmati manfaatnya. Tetapi jika kita mengambilya pada kadar berlebihan, kita akan mendapat kesan negative daripadanya, dan jika terlalu kurang makan kita tidak akan dapat menikmatinya dengan selesa. Begitu juga dengan sesuatu bunyi. Jika terlalu perlahan kita tidak akan dapat menikmati bunyi tersebut, dan jika terlalu kuat, maka telinga kita akan cepat rosak. Tetapi jika kita mendengar bunyi pada kadar berpatutan, kita akan mendapat manfaat darinya. Jadi apa yang penting untuk kita adalah mengetahui level bunyi apakah yang boleh membahayakan kesihatan kita dan bagaimana ianya akan memberi kesan terhadap diri kita.

Lain orang mempunyai daya tahan bunyi yang berbeza. Sesetengah orang mempunyai telinga yang terlalu sensitf kepada hingar. Hingar yang cukup kuat dan cukup lama boleh merosakkan pendengaran dan akhirnya menyebabkan hilang pendengaran. Kekuatan sesuatu bunyi diukur dalam desibel (dB). Perbualan harian adalah lebih kurang 60 dB, mesin potong rumput adalah lebih kurang 90 dB, sebuah konsert rock adalah  lebih kurang 120 dB. Itu adalah sekali ganda daripada tahap perbualan harian. Bayangkan kesannya terhadap telinga kit ajika konsert rock tersebut berlangsung selama 2 jam. Secara umumnya, sebarang bunyi yang melebihi 85 dB dianggap sebagai berbahaya, bergantung kepada berapa lama seseorang didedahkan bunyi tersebut. Memakai pelindung pendengaran seperti penutup telinga boleh memberikan pelindungan yang berkesan.

Jadual di atas menunjukkan tahap dB dan bagaimana bunyi dari sumber harian dapat mempengaruhi pendengaran anda.

Mencegah kerosakkan pendengaran

Anda mungkin tidak selalu membawa alat pengukur bunyi dengan anda. Oleh itu, bagaimana anda boleh mengetahui jika bunyi bising? Cara mudah untuk menyedari kebisingan yang berpotensi berbahaya adalah dengan memperhatikan tanda-tanda amaran bahawa bunyi mungkin merosakkan pendengaran anda. Sesuatu bunyi mungkin berbahaya jika:

 • Anda sukar bercakap atau mendengar
 • Bunyi yang menyakitkan telinga
 • Telinga berdesing selepas bunyi tersebut
 • Bunyi lain tenggelam selepas anda pergi dari kawasan bunyi bising tersebut

Sebilangan besar kes kehilangan pendengaran yang disebabkan oleh bunyi tidak disebabkan oleh bunyi yang kuat tetapi disebabkan oleh pendedahan berulang pada tahap kebisingan yang sederhana selama bertahun-tahun. Memakai pelindung pendengaran dapat membantu mencegah kerosakan dari bunyi sederhana dan kuat.

Sekiranya anda bekerja di tempat di mana tahap kebisingan berada dalam kategori berbahaya, pastikan anda pakai pelindung pendengaran. Orang yang kerap terdedah kepada kebisingan berbahaya kerana pekerjaan mereka termasuk:

 • Merak yang bekerja dengan mesin yang kuat, kenderaan atau alat kuasa, seperti pekerja binaan, pekerja kilang, pekebun, pemandu lori, mekanik, atau kru lapangan terbang
 • Tentera
 • Polis dan bomba
 • Ahli muzik

Hilang pendengaran

Mari kita masuk sedikit ke dalam biologi. Bagaimanakah bunyi yang kuat mengganggu pendengaran anda? Ini dapat membantu memahami bagaimana anda mendengar:

 • Suara masuk ke telinga anda sebagai gelombang bunyi. Semakin kuat suaranya, semakin besar gelombang suara.
 • Telinga luar, yang anda lihat di sebelah kepala anda, mengumpulkan gelombang bunyi. Gelombang suara bergerak ke bawah saluran telinga ke gendang telinga anda. Ini menjadikan gendang telinga anda bergetar.
 • Getaran suara menjadikan ketiga-tiga tulang telinga tengah bergerak. Pergerakan menjadikan getaran suara lebih besar.
 • Yang terakhir dari ketiga tulang telinga tengah memindahkan getaran suara ke telinga dalam, atau koklea. Koklea dipenuhi dengan cecair dan mempunyai sel rambut kecil di sepanjang bahagian dalam. Getaran menjadikan cecair di telinga dalam bergerak. Cecair itu menjadikan sel rambut juga bergerak. Sel-sel rambut mengubah getaran menjadi isyarat elektrik yang bergerak ke otak anda melalui saraf pendengaran anda.
 • Hanya sel rambut yang sihat yang dapat menghantar isyarat elektrik ke otak anda. Kami mengenali suara di otak kami dan menggunakan maklumat tersebut untuk mengetahui cara bertindak balas.

Anda mungkin kehilangan sebahagian pendengaran anda sekiranya sel rambut rosak. Bagaimana ini berlaku?

 • Sel rambut sensitif terhadap pergerakan besar. Sekiranya bunyi kuat, mereka akan mengalirkan cairan di telinga dalam lebih banyak, dan itu boleh merosakkan sel rambut.
 • Sel rambut yang rosak oleh bunyi kuat tidak menghantar isyarat ke otak sebagaimana kebiasaannya. Sel rambut pertama yang terluka adalah sel yang menghantar suara bernada tinggi ke otak. Ini menjadikan beberapa perkataan sukar didengar.
 • Bunyi yang pendek dan kuat seperti mercun atau letupan boleh merosakkan sel rambut. Mendengarkan bunyi yang kuat untuk waktu yang lama, seperti ketika anda berada di konsert rock, juga merosakkan sel rambut.

Melindungi Pendengaran Anda

Sekarang anda tahu bagaimana bunyi mempengaruhi pendengaran. Anda telah mengambil langkah pertama untuk melindungi pendengaran anda. Langkah seterusnya adalah untuk mengelakkan atau mengurangkan bunyi yang kuat. Ingatlah bahawa jika anda perlu menjerit untuk bercakap, ia terlalu kuat. Jauhkan dari hingar dan lindungi telinga anda. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

 1. Pakai pelindung pendengaran. Jangan memakai kapas di telinga anda kerana ia tidak akan berfungsi. Anda boleh membeli pelindung pendengaran seperti penutup telinga jika tahap kebisingan melebihi 100 dB
 2. Jangan terlalu lama mendengar suara yang kuat. Jauhkan dari bunyi kuat jika anda tidak dilindungi. Beri telinga anda rehat
 3. Turunkan kelantangan anda. Sekiranya anda gemar mendengar muzik dengan fon kepala atau fon telinga, pastikan kelantangan diatur tidak lebih dari separuh. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan jumlah 40 jam pendedahan mingguan kepada tahap kelantangan tidak lebih tinggi daripada 80 dB untuk orang dewasa dan 75 dB untuk kanak-kanak pada alat pendengaran peribadi.
 4. Jadilah pengguna yang baik. Semasa membeli peralatan rumah, cari penilaian kebisingan. Beli produk yang lebih senyap. Produkkan pendengaran keluarga anda

Hanya kerana anda fikir anda boleh menahan bunyi yang kuat, itu tidak bermakna telinga anda boleh. Kehilangan pendengaran yang disebabkan oleh kebisingan biasanya perlahan dan tidak menyakitkan. Tetapi, ia kekal. Setelah sel rambut dan saraf pendengaran rosak, ia tidak dapat diperbaiki. Sekiranya bunyi kuat tidak mengganggu anda, anda mungkin sudah mengalami kerosakan pendengaran.

Anda boleh mengelakkan pendengaran yang disebabkan oleh bunyi. Lindungi pendengaran anda seumur hidup.

rujukan

https://www.asha.org/public/hearing/loud-noise-dangers/

https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tf4173#:~:text=Normal%20conversation%20is%20about%2060,such%20as%20earplugs%20or%20earmuffs.

https://www.cdc.gov/nceh/hearing_loss/what_noises_cause_hearing_loss.html

Ditulis oleh : Muhammad Syahid Bin Abu Bakar

Disiarkan pada 15 Februari 2021

Leave a Comment

Your email address will not be published.