Bunyi-Bunyi Terkuat Di Dunia

Suara paling kuat yang dialami oleh kebanyakan orang dalam kehidupan mereka biasanya termasuk penggera kecemasan, perobohan bangunan, kembang api atau bahkan mesin jet. Contohnya, penggera kebakaran boleh mencapai hingga 97 dB, bunga api boleh mencecah 120dB. Namun, tahukah anda? Ini tidak dapat dibandingkan dengan suara yang paling mengejutkan di seluruh dunia (Doyle, 2020).

Mari kita mulakan dengan acara paling kuat yang…

Letusan Krakatau (1883) – 310 dB

Pada 27 Ogos 1883, letusan gunung berapi (letusan Plinian) terjadi di pulau gunung berapi Krakatoa yang terletak di antara pulau-pulau Jawa dan Sumatera, Indonesia. Kejadian ini telah direkodkan sebagai salah satu peristiwa gunung berapi yang paling terukdan paling merosakkan dari semua sejarah yang direkodkan. Ia telah memusnahkan bangunan gunung berapi sebelumnya lalu menyebabkan pembesaran kalderanya (Discovery, n.d.). Bunyi letupan semasa letusan itu didakwa didengar dengan jelas walaupun berada sejauh 5000 km dari gunung berapi.

Menurut data yang tersedia, rekaman suara letusan Krakatoa telah mencapai 310 dB di sumbernya, dan 189 – 202 dB dikesan dari jarak 5 km. Penduduk-penduduk yang berada di lokasi sejauh 3000 – 4000 km dari sumber letusan, seperti New Guinea dan Australia Barat, telah melaporkan bahawa mereka mendengar “serangkaian laporan keras, menyerupai artileri ke arah barat laut”. Seperti yang dibesar-besarkan, suara gemuruh yang menakutkan dari letusan menghantar gelombang suara ke seluruh dunia empat kali! Letupan dahsyat ini, yang hampir sama kuatnya seperti 10000 bom atom berukuran Hiroshima, telah menjadikan letusan Krakatoa sebagai salah satu bencana alam paling mematikan dalam sejarah (Sheehan, 2019).

Paus Sperma – 230 dB

Sperm whale underwater.

“Paus sperma begitu kuat sehingga berpotensi “menggetarkan” manusia sehingga kematian” – tajuk yang dijumpai dari artikel dalam talian yang ditulis oleh Samantha Hartery (Hartery, nd.).

Dikatakan bahawa bunyi paus sperma sangat kuat sehingga klik mereka dapat membunuh manusia di sekitarnya, menurut seorang wartawan sains dan pengembaraan. Di dalam air, klik mereka boleh menjadi sangat kuat sehingga mampu merosakkan gendang telinga dengan mudah. Mereka bahkan boleh menggetarkan tubuh manusia hingga mati. Mengapa begitu?

Paus sperma adalah mamalia yang mempunyai suara paling kuat di bumi. Vokalisasi mereka boleh mencapai hingga 230 dB, yang sangat kuat. Sebagai perbandingan, enjin jet dari jarak 100 kaki dapat menghasilkan kira-kira 140 dB, dan pada 150 dB gendang telinga anda akan pecah. Dianggarkan bahawa ambang kematian berada dalam lingkungan 180 hingga 200 dB, yang membuktikan bahaya suara dari paus sperma, terutama ketika suara akan lebih kuat di air daripada di darat. Ini kerana ketumpatan air lebih tinggi daripada udara.

Suara yang kuat oleh ikan paus dihasilkan ketika udara melewati saluran hidung ikan paus, yang kemudiannya dipaksa masuk ke “bibir monyet” di depan suara, tepat di bawah lubang lubang. Konsep ini serupa dengan udara yang melalui leher belon. Seterusnya, suaranya akan diperkuat oleh organ spermaceti (organ yang dipenuhi lilin) yang duduk di atas tengkorak paus. Sebilangan klik kemudian akan melambung sebahagian tengkorak, yang akan diarahkan kembali ke luar melalui organ spermaceti. Dengan kaedah ini, saintis menganggarkan bahawa ikan paus sperma dapat mendengar satu sama lain pada jarak beratus-ratus, atau bahkan mungkin beribu-ribu batu jauhnya!

Tsar Bomba (1961) – 224 dB

Pada 30 Oktober 1961, bom hidrogen RDS-202 Soviet, juga dikenal sebagai Ivan atau Vanya, diletupkan di atas pulau Novaya Zemlya di Lautan Artik. Ini adalah ketika senjata nuklear terbesar pernah diletupkan, dan sejak itu ia dikenali dunia sebagai Tsar Bomba, yang bermaksud Raja Bom dalam bahasa Rusia (Tikkanen, 2017).

Tsar Bomba dicipta oleh sekumpulan ahli fizik Soviet, pada masa ketika Perang Dingin berubah menjadi sangat tegang. Bom itu sepanjang 8 m, beratnya 27.000 kg, mengakibatkan letupan setara dengan 50 mega-ton TNT. Ini bererti bahawa kekuatan Tsar Bomba sekitar 3300 kali lebih kuat (beberapa artikel mendakwa lebih tinggi) daripada bom Hiroshima dan Nagasaki yang terkenal pada tahun 1945. Oleh itu, Tsar Bomba dianggap sebagai suara terkuat yang pernah dihasilkan oleh manusia, di mana sumber yang paling dipercayai menyatakan bahawa letupan dicatat sebagai 224 dB.

Roket Saturn V – 204 dB

Saturn V adalah roket yang dibina oleh NASA untuk program Apollo pada tahun 1960-an dan 1970-an, yang merupakan roket paling kuat yang berjaya terbang hingga sekarang (Hitt, 2017). Jenis roket Saturn V dipanggil Kenderaan Pengangkat Berat. Selain statusnya yang merupakan kapal angkasa yang paling kuat, ia juga tertinggi (111m), setinggi ketinggian bangunan 36 tingkat. Beratnya 2.8 juta kilogram, iaitu sekitar 400 gajah! Saturn V mampu menghasilkan daya tarikan 34.5 juta ton baru semasa pelancaran / pengangkatan, dan pada masa yang sama ia pasti mengeluarkan banyak bunyi. Suara yang dirakam yang dihasilkan oleh Saturn V ialah 204 dB.

Chelyabinsk Meteor – 180 dB

Pada tahun 2013, Chelyabinsk (selebar 20 m) meletup di Rusia, menghasilkan kekuatan setara dengan 500 kiloton TNT yang menghancurkan kaca dan tingkap, melemparkan serpihan di seluruh bandar dan menyebabkan kecederaan besar kepada lebih dari 1000 orang (Martin, 2020). Acara ini tidak dinantikan oleh para pakar kerana tidak ada yang melihat meteor mendekat. Ini menanggung kerugian lebih dari £ 25.3 juta untuk bandar kecil Rusia.

Ledakan besar-besaran biasanya dapat mengeluarkan sejumlah besar keributan jarak jauh yang disebut infrasound, yang pada frekuensi sangat rendah yang tidak dapat dikesan oleh telinga manusia. Fakta bahawa Chelyabinsk memukul sensor sejauh 9000 batu di Antartika digunakan dalam pengiraan, menunjukkan bahawa letupan meteor melanda 180 dB dari jarak tiga batu jauhnya.

Terdapat banyak video yang diambil semasa acara itu masih boleh didapati dalam talian. Sekiranya anda melihat-lihat klip, anda akan mendengar ledakan yang kuat ketika batuan ruang angkasa yang agak kecil tersentuh di tanah.

Kemudahan Akustik Eropah Besar (LEAF) – 154 dB

Sebagai sebahagian daripada Pusat Ujian ESTEC di Belanda, LEAF adalah ruang ujian dengan lebar 11 m, kedalaman 9 m dan tinggi 16,4 m, menjadikannya kemudahan Eropah terbesar seumpamanya (ESA, 2014). Dinding ruang dibuat dari konkrit bertetulang keluli dengan ketebalan 0,5 m untuk mengandung suara, dan juga dilapisi dengan lapisan epoksi tebal dengan fungsi mengurangi penyerapan kebisingan dan meningkatkan gema dalaman. Dengan sifat seperti itu, LEAF telah digunakan secara meluas untuk proses pengujian pada peringkat reka bentuk pelbagai produk. Sebagai contoh, satelit telah diuji di LEAF sama ada mereka dapat menahan bunyi kuat yang dihasilkan oleh pelancaran roket.

Salah satu dinding LEAF dilekatkan dengan satu set tanduk suara dengan reka bentuk asas yang sama seperti yang terdapat pada pembesar suara stereo yang dapat menghasilkan bunyi hingga atau lebih dari 154 dB ketika nitrogen ditembak melaluinya, menghasilkan bunyi yang setara dengan beberapa pesawat jet mengangkat serentak pada jarak 30 m.

Fungsi utama LEAF adalah untuk menghasilkan tahap tekanan kebisingan spektrum yang realistik, sama dengan bunyi yang datang dari mesin pelancar. LEAF memberikan prestasi persekitaran seperti yang diperlukan, menawarkan tahap kebisingan dan bentuk spektrum yang dapat disesuaikan.

Howler Monkeys – 140 dB

Monyet pelolong tidak diragukan lagi adalah haiwan darat yang paling kuat di Bumi, dengan kemampuannya menghasilkan suara mencapai 140 dB pada puncaknya yang dapat didengar dari jarak tiga mil jauhnya (Kiprop, 2018). Monyet jenis ini mendiami hutan hujan di Amerika Tengah dan Selatan, biasanya tinggal dalam kumpulan antara 6 – 15 anggota. Suara “melolong” mereka seperti gabungan siren serangan udara dan solo gitar logam berat. Bagaimana haiwan kecil itu boleh mengeluarkan suara sekeras ini?

Monyet Howler mempunyai tulang hyoid di kerongkongnya yang berkembang menjadi ruang beresonansi besar. Tulang hyoid ini dapat meningkatkan raungan monyet. Bunyi keras mereka biasanya digunakan untuk tujuan komunikasi, misalnya untuk memanggil anak muda, untuk mempertahankan wilayah mereka atau dari pemangsa, dan mungkin juga untuk menjaga pasangan.

Maka itulah beberapa bunyi paling kuat yang pernah berlaku sepanjang sejarah yang telah direkodkan. Adakah anda menyedari bahawa bunyi kuat boleh berasal dari apa sahaja, baik buatan manusia atau dari alam itu sendiri? Marilah berkongsi bunyi-bunyi kuat lain yang pernah anda mengalami sebelumnya di bahagian komen bawah!

References

Discovery, V. (n.d.). Krakatau Eruptions. Retrieved from Volcano Discovery: https://www.volcanodiscovery.com/krakatau-eruptions.html

Doyle, S. (2020). What?! I Can’t Hear you! (Vol. 15). (D. Ross, Ed.) The Institution of Engineering and Technology (IET).

ESA. (2014, January 29). Large European Acoustic Facility (LEAF). Retrieved February 23, 2021, from European Space Agency (ESA): https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Engineering_Technology/Test_centre/Large_European_Acoustic_Facility_LEAF

Hartery, S. (n.d.). Sperm whales are so loud they could potentially “vibrate” you to death. Retrieved February 19, 2021, from Roaring Earth: https://roaring.earth/sperm-whales-can-vibrate-humans-to-death/

Hitt, D. (2017, August 7). What was the Saturn V? (S. May, Editor) Retrieved February 22, 2021, from National Aeronautics and Space Administration (NASA): https://www.nasa.gov/audience/forstudents/5-8/features/nasa-knows/what-was-the-saturn-v-58.html

Kiprop, V. (2018, June 21). The World’s Loudest Animals. Retrieved February 22, 2021, from World Atlas: https://www.worldatlas.com/articles/the-world-s-loudest-animals.html#:~:text=Howler%20Monkey%20%2D%20140%20decibels,land%20animals%20in%20the%20world.

Martin, S. (2020, January 22). Asteroid shock: Video shows all angles of Chelyabinsk meteor collision – watch. Retrieved February 22, 2021, from Express – Home of the Daily and Sunday Express: https://www.express.co.uk/news/science/1231910/asteroid-news-video-chelyabinsk-meteor-hit-earth-asteroids-impact-tunguska

Sheehan, D. P. (2019, August 27). The loudest sound in history: Krakatoa erupted on this date 136 years ago. Retrieved February 19, 2021, from The Morning Call: https://www.mcall.com/news/local/mc-nws-krakatoa-anniversary-20190827-udxuiu2zmzf7xpubkmg6uju3pm-story.html

Tikkanen, A. (2017, August 10). Tsar Bomba – Soviet thermonuclear bomb. Retrieved February 22, 2021, from Britannica: https://www.britannica.com/topic/Tsar-Bomba

 

Ditulis oleh Seow Khei Yinn

Disiarkan pada 26 Februari 2021

Leave a Comment

Verified by MonsterInsights