Kepentingan Penentukuran Peralatan

Apa itu penentukuran?

Istilah ini sering difahami oleh mereka yang mempunyai latar belakang kejuruteraan sebagai “aktiviti di mana instrumen yang diuji dibandingkan dengan nilai rujukan yang diketahui, atau standard rujukan yang lebih tinggi” (SST, 2020).

Seberapa pentingnya penentukuran?

Tidak kira seberapa berkualiti tinggi instrumen itu, alat ini akan melayang dari masa ke masa dan kehilangan kemampuan untuk memberikan pengukuran ketepatan tinggi. Oleh itu, sangat penting untuk memastikan instrumen anda dikalibrasi pada selang waktu yang sesuai.

Setiap kali anda mengkalibrasi instrumen anda, alat ini akan mengurangkan ketidakpastian pengukuran sehingga meningkatkan ketepatan alat ukur. Ini memastikan bahawa semua ukuran yang diambil dengan instrumen adalah tepat dan boleh dipercayai. Selain itu, penentukuran menyokong keperluan standard di mana ketepatan instrumental diperlukan untuk menunjukkan kepatuhan terhadap sumber / rujukan yang relevan. Yang biasa ialah ISO 9001, 14001, 18001, atau ISO / TS 16949 dll (SST, 2020).

Kebolehkesanan Kalibrasi

Kebolehkesanan (Traceability) adalah konsep menetapkan kalibrasi yang sah bagi piawai pengukuran atau instrumen dengan membandingkan langkah demi langkah dengan piawaian yang lebih baik yang dapat memenuhi standar nasional / antarabangsa yang diterima (Arora, 2006).

Selalunya, kebolehkesanan dapat dilakukan dengan membandingkan dua atau tiga ukuran parameter yang sama untuk memeriksa kebolehpercayaan dan kebolehulangan pengukuran tersebut. Untuk membolehkan perbandingan, pengukuran mesti selalu dapat ditelusuri dengan standard yang dapat diterima, dan ini berlaku walaupun untuk satu pengukuran. Sebabnya ialah pembacaan alat ukur harus sangat tepat dari segi ukuran unit fizikal, yang pada gilirannya harus dapat dikesan ke unit asas utamanya melalui penentukuran.

Rajah di atas menunjukkan contoh rantai kebolehkesanan. Di sini, Unit X melakukan penentukuran alat ukurnya di Makmal 2, yang standardnya dikalibrasi dari Makmal 1. Piawaian Makmal 2 dapat dikesan ke NML melalui Makmal 1. Oleh itu, kami juga dapat menyimpulkan bahawa Unit X mempunyai kebolehkesanan ke NML.

Sudah tentu, ini hanyalah contoh mudah untuk membantu anda menggambarkan rantai kebolehkesanan; boleh ada rantai panjang di dunia nyata. Walaupun tidak ada batasan jumlah langkah dalam rantai kebolehkesanan, ketidakpastian dalam pengukuran disebabkan oleh kesalahan dalam proses pengukuran menjadi faktor pembatas.

Di mana / bila anda memerlukan penentukuran?

Proses pengukuran sangat penting dalam bidang sains, industri, dan perdagangan. Ia juga banyak diterapkan dalam kehidupan seharian kita (Arora, 2006). Sebagai contoh:

  • Penjagaan kesihatan: pengukuran suhu badan menggunakan termometer, pengukuran tekanan darah dll
  • Memeriksa waktu dalam sehari dengan jam/jam tangan
  • Menandakan panjang kain untuk menjahit
  • Penagihan penggunaan tenaga dari meter tenaga

Walaupun aktiviti ini kelihatan sangat normal dan kecil, penentukuran untuk mereka tidak boleh diabaikan kerana ketepatan dan kebolehpercayaan akan diragukan jika tidak dikalibrasi. Penentukuran memastikan bahawa alat ukur memberikan nilai yang tepat dan boleh dipercayai secara kuantitatif. Oleh itu, adalah mustahak untuk selalu melakukan penentukuran apabila diperlukan dalam proses pengukuran apa pun.

Penentukuran dengan AVCM

Berfikir untuk menghantar barang anda untuk penentukuran? Rasa ingin meminta lebih banyak maklumat mengenai proses penentukuran? Hantarkan pertanyaan kepada kami di borang hubungan, atau melalui e-mel: malaysia@perundingan-akustik-dan-getaran-avcm.com

Rujukan

Arora, S., 2006. Role of measurement and calibration in the manufacture of products for the global market: A guide for small and medium sized enterprises, Vienna: United Nations Industrial Development Organization (UNIDO).

JCGM, J. C. f. G. i. M., 2008. International vocabulary of metrology – Basic and general concepts and associated terms (VIM). 3rd edition ed. s.l.:International Organization for Standardization.

SST, S., 2020. What is Calibration?. [Online]
Available at: https://www.sst.com.my/updates/what-is-calibration/
[Accessed 10 September 2020].

 

Ditulis oleh Seow Khei Yinn

Disiarkan pada 9 Oktober 2020 

Leave a Comment

Verified by MonsterInsights