Kebisingan Jalan Raya

Jika anda merupakan antara masyarakat yang tinggal di kawasan bandar atau pekan, pastinya anda dapat berempati dengan situasi yang akan diceritakan.

Sejak satu dekad yang lalu, Malaysia telah mengalami perkembangan yang signifikan dalam banyak aspek untuk meningkatkan status ekonomi negara. Secara khususnya, pengangkutan adalah faktor penting bagi pertumbuhan ekonomi negara. Terdapat pelbagai jenis pengangkutan yang diperkenalkan di Malaysia, seperti kenderaan persendirian (kereta, motosikal), pengangkutan awam seperti monorel, komuter, LRT, MRT dan lain-lain. Pilihan pengangkutan awam telah meningkatkan kemudahan bagi banyak masyarakat, terutamanya orang dewasa yang bekerja, tetapi kebanyakan rakyat Malaysia masih bergantung pada kenderaan persendirian. Hal ini dapat dibuktikan dengan data dari Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia. Menurut JPJ, jumlah unit kenderaan bermotor yang didaftarkan di Malaysia pada 31 Disember 2019 meningkat 3.02 juta, iaitu pertambahan dari 28.18 juta hingga 31.2 juta sejak pertengahan 2017 (Lim, 2020).

Sebagai seseorang yang telah tinggal di Kuala Lumpur (antara bandar yang paling sesak di Malaysia) selama hampir 11 tahun, saya dapat mengesahkan bahawa salah satu topik penting di kalangan penduduk tempatan adalah: TRAFIK. Tetapi jika anda membandingkan jumlah kenderaan yang telah didaftar, populasi manusia di negara ini dan ukuran negara, kemungkinan tidak begitu mengejutkan. Ke mana sahaja anda pergi, anda akan mendengar mereka yang mengeluh mengenai jalan raya yang rumit, pembayaran tol, dan tentunya kesesakan jalan raya. Sesungguhnya, masalah kesesakan jalan raya menyebabkan pembaziran masa, kerana banyak yang menyedari. Namun, orang sering mengabaikan satu lagi masalah utama kerana jalan raya yang padat, iaitu kebisingan jalan raya.

Apakah kebisingan jalan raya?

Ia merupakan bunyi yang dihasilkan oleh kenderaan dan jumlah kenderaan. Untuk kes kenderaan individu, kebisingan yang dihasilkan adalah gabungan suara dari mesin, transmisi, ekzos, tayar, pergolakan udara dan gemerincing badan / beban kenderaan. Dari semua sebab ini, yang paling sukar dikawal adalah bunyi tayar. Ini kerana ia tidak hanya berubah dengan kelajuan kenderaan, tetapi juga dipengaruhi oleh jenis trotoar dan lereng jalan juga. Menurut kajian, pada kelajuan antara 30 – 50 km / jam, kebisingan tayar sebuah kereta dapat meningkat ke tahap yang mendominasi kebisingan kenderaan secara keseluruhan (Zaiton Haron, 2019).

Mengenai jumlah kenderaan, terdapat penelitian ilmiah yang menunjukkan bahawa dengan mengurangkan 50% jumlah lalu lintas, tahap kebisingan juga dapat dikurangkan sebanyak 3 dBA. Kenderaan berat dan besar seperti trak atau bas sangat menyumbang kepada tahap kebisingan rata-rata kerana lalu lintas.

Pengaruh kebisingan jalan raya terhadap masyarakat

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kebisingan jalan raya boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti masalah tidur, keletihan, sakit kepala, tekanan, tekanan darah tinggi, atau bahkan peningkatan risiko penyakit jantung. Terdapat petunjuk yang menunjukkan bahawa kanak-kanak mungkin mempunyai risiko mengembangkan kesukaran belajar jika terdedah kepada kebisingan persekitaran yang berterusan / jangka panjang.

 

Kebisingan Jalan Raya di Malaysia

Sejak awal tahun 1970-an, kajian mengenai masalah kebisingan jalan raya di Malaysia telah dilakukan untuk bandar-bandar utama. Dalam satu kajian yang dilakukan oleh Sulaiman dan Saion yang mengukur rata-rata tahap kebisingan siang hari semasa keadaan lalu lintas normal pada hari bekerja, mereka mendapati bahawa kebisingan rata-rata di Kuala Lumpur adalah yang tertinggi (67,4 – 73,6 dBA), di mana tahapnya dilihat menurun untuk tepi jalan yang jauh dari pusat bandar.

Satu lagi kajian yang dilakukan oleh Sumiani dan Asila mengenai pengukuran kebisingan di Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) yang merupakan lebuh raya utama di Kuala Lumpur, diterbitkan pada tahun 2005. Didapati bahawa untuk ketiga-tiga lokasi di LDP, tahap kebisingan yang setara telah melebihi 65 dBA.

Dari tahun 1970-an hingga 2000-an, melalui hampir 30 tahun, kebisingan jalan raya di Kuala Lumpur masih dianggap sangat tinggi, melebihi had kebisingan yang ditetapkan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) Malaysia (JAS, 2019). Menurut Garis Panduan untuk Had dan Pengendalian Kebisingan Alam Sekitar yang diterbitkan oleh JAS, tahap kebisingan yang dibenarkan untuk kebisingan lalu lintas adalah seperti berikut:

Kategori Kawasan Kegunaan

LA­eq Siang

(7.00 am – 10.00 pm)

LAeq Malam

(10.00 pm – 7.00 am)

Kawasan yang Sensitif terhadap Kebisingan

Kawasan Pendiaman Ketumpatan Rendah

60 dBA

55 dBA

Kediaman Pinggir Bandar dan Bandar (Sederhana dan Tinggi Ketumpatan)

65 dBA

60 dBA

Pembangunan Komersial dan Campuran

70 dBA

65 dBA

Kawasan Perindustrian

75 dBA

70 dBA

 

Walaupun tidak banyak laporan penyelidikan dapat ditemukan untuk kebisingan jalan raya terkini di Malaysia, nilainya mungkin tidak jauh berbeda dengan catatan sebelumnya kerana peningkatan kenderaan berdaftar, seperti yang dinyatakan sebelumnya. Sudah tentu, ini semata-mata dikatakan dengan anggapan bahawa semua kenderaan yang didaftarkan digunakan di jalan sepanjang tahun.

Langkah-langkah untuk mengurangkan kebisingan jalan raya

Biasanya, penghalang bunyi digunakan sebagai langkah kawalan kebisingan di Malaysia. Pemasangan penghalang kebisingan di sepanjang jalan atau lebuh raya telah terbukti berkesan dengan mengurangkan kebisingan yang dihantar ke kawasan perumahan sekitarnya untuk mencapai had kebisingan yang ditetapkan oleh JAS, sehingga meningkatkan keselesaan dan kualiti hidup penduduk. Reka bentuk penghalang bunyi mesti memenuhi syarat yang ditetapkan oleh JAS, berdasarkan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA), di mana jumlah dan keadaan lalu lintas semasa dan masa depan harus diambil kira. Kajian telah dilakukan untuk mengkaji keberkesanan antara penghalang blok berongga konkrit dan penghalang konkrit panel dalam melindungi bunyi lebuh raya. Secara amnya, kerugian penyisipan bagi kedua-dua jenis halangan adalah disebabkan oleh difraksi dan pantulan gelombang bunyi pada permukaan rata dinding yang padat. Telah terbukti bahawa rongga di dalam blok berongga konkrit dan penghalang panel konkrit berfungsi dengan baik dalam menyerap kebisingan lalu lintas lebuh raya.

Walaupun halangan kebisingan telah terbukti berkesan, itu bukan cara yang mampan untuk menyelesaikan masalah kebisingan lalu lintas pada tahun-tahun mendatang. Ini kerana penghalang kebisingan sangat mahal, dan ada yang mungkin kurang berkesan terutama di bahagian atas tepi kerana difraksi. Selain menggunakan penghalang yang dirancang dengan baik, kaedah semula jadi seperti peruntukan tanaman dapat digunakan sebagai kaedah penyerap kebisingan. Bahagian yang paling mustahak adalah bahawa “dinding” penyerapan mestilah tinggi dan kepadatan permukaan yang mencukupi untuk memastikan keberkesanan dalam menyerap bunyi.

Aspek mengenai kebisingan jalan raya harus dipertimbangkan semasa peringkat perancangan bandar, di mana susunan jalan, jalan raya, bangunan, kawasan komersial dan lain-lain termasuk dalam rancangan. Contohnya, kawasan perumahan tidak boleh terletak berdekatan dengan lebuh raya atau jalan utama. Pihak berkuasa tempatan dapat menerapkan kawalan pengezonan atau kebijakan penggunaan tanah untuk membatasi konsentrasi kebisingan di daerah tertentu. Sudah tentu, penguatkuasaan had pelepasan kebisingan kenderaan juga penting, misalnya menetapkan tahap kebisingan yang dibenarkan untuk kenderaan yang berbeza sehingga kawalan kebisingan dapat dilaksanakan langsung pada sumber itu sendiri, kerana pencegahan lebih baik daripada mengubati.

Mesej Utama

Pembangunan Malaysia dari segi pengangkutan pada tahun-tahun akan datang tidak dapat dielakkan. Oleh itu, penting untuk mengenali pengaruh kebisingan lalu lintas dan menerapkan langkah-langkah atau strategi yang berkesan untuk mengurangkan pencemaran bunyi di negara ini, sehingga meningkatkan kualiti hidup negara.

Rujukan

DOE, 2019. Guidelines for Environmental Noise Limits and Control, Putrajaya: Ministry of Energy, Science, Technology, Environment & Climate Change.

Lim, A., 2020. Vehicles registrations in Malaysia – 31.2 mil as of 2019. [Online]
Available at: https://bit.ly/31l95tW
[Accessed 16 October 2020].

Zaiton Haron, N. D. K. Y. H. H. A. N. M. M. A. H. Z. J., 2019. Review on Traffic Noise Problem in Malaysia. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 220 012015, p. 13.

Ditulis oleh Seow Khei Yinn

Disiarkan pada 26 Oktober 2020

Leave a Comment